Ze werden bij aardrijkskunde de klas uitgestuurd, Jesse Miltenburg, Luuk Zijlmans, Jonas Brock en Lucas Verstappen. Ze zitten in 6 VWO op het Odulphus-lyceum in Tilburg. Er was iets met een werkstuk, een samenvatting die niet af was. Bij elkaar zittend beginnen ze als vanouds ‘slap te ouwehoeren’. Dan komen ze op het idee om met dit slap geouwehoer iets te gaan doen in de vorm van een podcast. Al snel zitten ze bij Lucas thuis in het tuinhuisje achter in de tuin te kletsen en nemen het gesprek op met hun telefoon. De succesvolle podcastserie ‘Het tussenuurtje’ is een feit.
Door Lucy Reijnen
Podcast
De meeste mensen weten intussen wel wat een podcast is. Voor wie dat niet weet: een podcast is een soort van radio-uitzending via internet. Het mooie is dat er een ongelooflijk groot aanbod is want er zijn podcasts over allerlei onderwerpen. Vreemde hobby’s, documentaires, hoorspelen: over alles kan een podcast gemaakt worden. Sommige podcasts verschijnen dagelijks, anderen maandelijks. Er zijn ook verschillende onderwijs podcasts en er komen er steeds meer bij. Deze podcasts worden gemaakt door leraren, onderwijsprofessionals en andere deskundigen. Podcast ‘Het Tussenuurtje’ wordt door vier leerlingen gemaakt en er is iedere week een nieuwe uitzending.
Tussenuurtje
De vier vrienden gaan met elkaar in gesprek op dezelfde manier als ze dat tijdens een tussenuur op school zouden doen. Met dit verschil dat ze nu van te voren afspreken waar ze het vooral over gaan hebben. De onderwerpen komen uit hun directe leerwereld en vanuit de echte ervaringen van 17- en 18-jarigen. Het kan gaan over de liefde, over kleding, over de verkiezingen, over schaamte, over mannelijkheid, over de feestdagen en over alles wat in het leven voorbijkomt. De jongens zijn erg open, zijn soms serieus, brengen er humor in en kunnen relativeren. De discussies zijn soms fel maar ze weten steeds tegenstellingen vriendschappelijk te overbruggen.
Uniek inkijkje
Het luisteren naar de podcast geeft een uniek inkijkje in de leefwereld van een vriendengroep. Het middelbare-school-sfeertje is er direct. De vrienden sturen onbevangen hun kijk op de dingen de wereld in. Soms is het inderdaad ‘slap geouwehoer’, soms is het ongenuanceerd, soms is het kort door de bocht, soms is het grappig, soms hilarisch, en soms is het kwetsbaar. Maar het is altijd heel puur en recht uit het hart. Het is ècht.
Hit
Het is daarom ook in korte tijd erg populair geworden. Het stond in no-time bovenaan in de podcast hitlijst van Spotify. Ze werden opgemerkt door een mediabedrijf die ‘Het Tussenuurtje’ nu begeleidt en ondersteunt met professionele apparatuur. Ook de media kregen lucht van de vrienden. Omroep Brabant weidde er een nieuwsitem aan, de website Cosmo-girl had een lovende recensie, ze hadden 3FM aan de telefoon, er was aandacht van RTL-nieuws en ze dromen van de tafel van Jinek.
‘Het Tussenuurtje’ is het beluisteren waard. Niet alleen voor jongeren maar ook voor ouders en leraren. Voor wie wil weten wat deze groep jongens bezighoudt, wat ze dromen, wat ze verwachten, hoe ze met elkaar omgaan. En voor iedereen die weer heel even dat middelbare-school-gevoel terug wil krijgen.
Lucy Reijnen (MEd en M SEN) geeft les aan de brugklas op 2collegeJozefmavo in Tilburg en maakt deel uit van het Leerlab ‘sociale veiligheid’ van Curio, een vmbo-mbo organisatie in West-Brabant. Daarnaast ontwikkelt ze vanuit kennisplatform ‘Kieresoe’ lesmaterialen en publicaties op gebied van positieve groepsvorming.