Normal_juliette_maltha_nieuw

Nadat je afscheid hebt genomen van groep 8, mag je eerst genieten van je welverdiende zomervakantie. Daarna begint er een leuk, maar ook zeker spannend avontuur: de brugklas! Om je te helpen met de voorbereiding, lees je in deze blog enkele tips over de eerste keer naar de brugklas gaan.

Door Julliete Maltha

Wat is handig om aan te schaffen voor de brugklas begint?

Het is fijn om te beginnen met een goede rugtas. Elke dag heb je boeken nodig die je mee naar school neemt, maar ook weer mee naar huis moet nemen. Let er op dat je tas groot genoeg is. Je boeken, laptop, etui en je lunch moeten er allemaal in passen. Het is handig om de boeken die je voor school moet gebruiken te kaften. Dit zorgt ervoor dat de boeken mooi blijven en dat je aan het eind van het schooljaar geen schade hoeft te betalen. Zoek leuk kaftpapier uit en je kijkt het hele jaar naar je leuke boeken!

De meeste scholen gebruiken digitale agenda’s, maar als jouw school dit niet heeft, is het belangrijk dat je ook een fijne agenda hebt. Je krijgt les op verschillende vakgebieden waar je vaak huiswerk voor krijgt. Het is belangrijk dat je dit goed bijhoudt in je agenda.

De eerste dag in de brugklas

De eerste dag in je nieuwe klas is erg spannend. Klikt het wel met de andere scholieren? Kun je je klaslokaal wel vinden? Heb je de goede spullen mee? Het is goed om te weten dat je niet de enige bent die zenuwachtig is. Anderen zijn het hoogstwaarschijnlijk ook. Wellicht ken je al wat klasgenoten van groep 8, van je sport of van iets anders. De eerste dag zullen er nog geen nieuwe vriendschappen ontstaan. Dit duurt vaak even, dus maak je daar na de eerste dag niet druk om. Wanneer je de eerste dag overleefd hebt, zul je zien dat het de dagen daarna alleen maar makkelijker en leuker wordt.

Stel je huiswerk niet uit

Zoals hierboven is aangegeven, is het goed om een agenda te gebruiken en deze bij te houden. Hierin staan voor het hele schooljaar al je belangrijke afspraken en hou je elke week je huiswerk bij. Het is belangrijk dat je je huiswerk niet uitstelt wanneer je thuis komt van school. Neem thuis een korte pauze en ga daarna direct aan de slag. De leerstof die je die dag in de les hebt gehad, zit dan nog goed in je hoofd.

Zoek een rustige plek waar je kan werken. Wat je niet nodig hebt, zoals je telefoon, leg je weg zodat je je daardoor niet laat afleiden. Als je niet uit je huiswerk komt, vraag dan op tijd om hulp aan je docent of ouders. Zij vinden het écht niet erg om je te helpen.

De eerste keer naar de brugklas is dus erg spannend, maar probeer ook te genieten van deze mooie tijd. Het begin zal even spannend zijn, maar je zult snel merken dat je je steeds meer op je plek voelt. Er komen een hoop leuke en bijzondere ervaringen aan waar je later nog vaak aan zal terugdenken. Heb jij al zin in de brugklas?

Voorbereiden op de brugklas in de zomervakantie

Wil jij goed voorbereid zijn straks als je naar de brugklas gaat dan kunnen wij je helpen. Onze Zomerschool is de gehele zomer open en hier kan je een Voorbereidende brugklastraining volgen. Zo kom jij alles te weten over de brugklas, hoe je moet plannen en leren wij je studievaardigheden aan. 

© Nationale Onderwijsgids / Maltha studiecoaching