Concentreren tijdens het leren is niet altijd even makkelijk. Dat proefwerk van Frans moet toch echt vanavond in je hoofd zitten maar het lukt niet omdat je geen concentratie (meer) hebt! Hier kunnen veel verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon naast zich liggen waar continu berichtjes op tevoorschijn komen. Ook afdwalen met de gedachten richting het feestje van komend weekend is niet zo gek. Motivatie speelt daarnaast vaak een rol. Als je de stof saai vindt, kan je je minder goed concentreren.
Door Julliete Maltha
Rustige leeromgeving
Er zijn verschillende opties die een helpende hand kunnen bieden bij verminderde concentratie. Ten eerste is het belangrijk om afleidende middelen zoals een telefoon, de televisie, de radio of een druk uitzicht te vermijden. Je leeromgeving dient zo rustgevend mogelijk te zijn waardoor je aandacht alleen op school is gericht. Het is bijvoorbeeld handig om in een kamer te zitten waar je niet naar buiten kan kijken, geen tv is en geen andere mensen aanwezig zijn.
Focus
Ten tweede moet je focus behouden. Denk aan wat je doel is en weet wat je daar aan wil doen. Maak vervolgens een to-do lijst of een schema waarin staat wat je per dag af wil hebben en hou je hier ook aan. Daarnaast kan je werken met beloningen. Als je een taak af hebt of een hoofdstuk kent dan mag je bijvoorbeeld wat lekkers eten.
Gedachten van je af schrijven
Daarnaast kan het zo zijn dat je die afdwalende gedachten maar niet uit je hoofd krijgt omdat het om iets leuks of juist om iets verdrietigs gaat. Dit kan je uit je hoofd zetten door je gedachten op papier te zetten. Van je af schrijven zorgt ervoor dat je er niet meer in je hoofd mee bezig bent.
Pauzes tussendoor
Ten vierde is het van belang om pauzes in te lassen. Concentreren kost veel energie, waardoor een pauze tussendoor helpt om jezelf weer op te laden. Plan deze pauzes van tevoren in. Zo heb je een streven om naar toe te werken en werk je niet onnodige langer door. Plan minstens elke anderhalf uur een pauze in.
Aantekeningen maken
De laatste manier om actief je aandacht erbij te houden is om aantekeningen te maken. Door het blijven staren naar je boek kan je moe worden waardoor de aandacht afdwaalt. Als je actief bezig bent met aantekeningen maken kan je je aandacht er beter bij houden en daarnaast heb je meteen een goede samenvatting of mindmap! Twee vliegen in één klap, dat is pas handig!
© Nationale Onderwijsgids / Maltha Studiecoaching