Tegenwoordig moeten pubers deze vraag echter maar al te vaak beantwoorden. Vaak zullen ze zeggen dat ze het nog niet weten of verschilt hun antwoord van dag tot dag. De keuze is reuze. Enerzijds biedt deze ruime keuzemogelijkheid veel kansen. Anderzijds kan het pubers een hoop stress opleveren!
Profiel kiezen
De stress begint al bij het kiezen van een onderwijsprofiel in de derde klas. Dit is de eerste stap in de richting van het kiezen van een beroep, aangezien de profielkeuze medebepalend is voor de vervolgopleidingen die je kunt doen. Voor pubers kan de keuze tussen de vier onderwijsprofielen erg lastig zijn. Bij het kiezen is het natuurlijk van belang dat ze bedenken welk profiel het best bij hun vaardigheden en interesses past. Echter, pubers zullen ook de profielkeuze van hun vrienden in ogenschouw willen nemen. Ze willen immers het liefst bij hun vrienden in de klas blijven!
Studiekeuze maken
Na het kiezen van het onderwijsprofiel staat de volgende belangrijke keuze alweer snel voor de deur: de studiekeuze. Deze keuze bepaalt vaak in grote mate welk beroep je uiteindelijk gaat beoefenen. Tegenwoordig zijn er talloze studies om uit te kiezen, waardoor je door de bomen al snel het bos niet meer ziet. Bovendien is de huidige generatie (toekomstige) studenten erg verwend: alles moet leuk zijn. Als een blok met vakken niet bevalt, gooien ze vaak de handdoek in de ring. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de studenten in het MBO, HBO en WO een verkeerde studiekeuze maakt en in het eerste jaar stopt.
Waarom vinden pubers het zo ontzettend lastig om de juiste keuze te maken? Eén van de redenen hiervoor is dat de prefrontale cortex op deze leeftijd nog niet volledig ontwikkeld is. In dit gedeelte van de hersenen bevinden zich de vaardigheden, die noodzakelijk zijn voor het maken van een verantwoorde profiel-, studie- en beroepskeuze. Daarom is het belangrijk dat ze hier op een aantal manieren bij ondersteund worden!
De rol van ouders bij studiekeuze maken
Ouders spelen een belangrijke rol bij de keuzes van pubers voor een onderwijsprofiel, studie en beroep. Hoe jonger het kind, hoe groter deze rol is. Daarnaast kan school, in het bijzonder de mentor en decaan, ondersteuning bieden bij het maken van deze keuzes. De decaan heeft veel informatie over de diverse mogelijkheden, dus kunnen leerlingen bij hen aankloppen met vragen of voor een oriënterend gesprek.
Tot slot zijn pubers met vragen over profiel-, studie- en beroepskeuze altijd welkom bij Orthopedagogische Praktijk Maltha®!
© Maltha Studiecoaching / Nationale Onderwijsgids