Normal_peuter_water_drinken

Gemiddeld krijgt elk kind 6 kilo suiker per jaar binnen door zoete drankjes die ze tijdens schooltijd drinken. Komend schooljaar laten de leerlingen van verschillende bassischolen en kinderdagverblijven in de Bloemenbuurt en Bouwmeesterbuurt in Almere Buiten de sapjes en andere zoete dranken thuis en drinken ze op school of het kinderdagverblijf kraanwater. Diverse scholen krijgen een eigen watertappunt in de buurt. Dat meldt gemeente Almere.

De leerlingen van basisschool De Torteltuin in Almere Buiten trapten donderdag 20 augustus samen met wethouder Peeters het jaar van het water af. In 2015 staat de Bloemenbuurt en de Bouwmeesterbuurt in het teken van water drinken en buiten spelen. De leerlingen en de wethouder openden een nieuw watertappunt dat vlak naast de school staat. Met het watertappunt om de hoek wordt water drinken nog makkelijker. Ook basisschool De Architect en brede school De Bouwmeester krijgen een watertappunt bij het schoolplein.

Om het drinken van water te stimuleren krijgen de kinderen een eigen bidon. Het jaar van het water is onderdeel van de JOGG-aanpak. Almere is één van de Nederlandse JOGG-gemeenten. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Het is een beweging waarbij iedereen in een wijk zich inzet om gezond eten en bewegen voor kinderen en jongeren aantrekkelijk te maken. In Almere zijn de Bloemenbuurt en de Bouwmeesterbuurt uitgekozen als JOGG-wijken.

Kinderen stimuleren om meer water in plaats van gezoete dranken te drinken, is een van de speerpunten van JOGG Almere voor het schooljaar 2015-2016. Water drinken levert een positieve bijdrage aan het voorkomen van overgewicht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het drinken van gezoete dranken een van de oorzaken is van overgewicht en obesitas. Water is overal in Nederland beschikbaar, het is een goede dorstlesser en bevat geen calorieën.

© Nationale Onderwijsgids