Normal_reststromen

Technasiumscholieren in heel Flevoland zijn in opdracht van vijf Flevolandse overheden aan de slag geweest met vraagstukken op het gebied van reststromen en circulaire economie. IVN Flevoland organiseerde op 29 juni en 6 juli 2016 twee symposia in Lelystad, waar de leerlingen hun bevindingen presenteerden.

Hergebruik composiet
Zo dachten de leerlingen in opdracht van de gemeente Almere mee over het recyclen van gebruikte babyluiers en in opdracht van de gemeente Lelystad over hergebruik van composiet van afgedankte bootjes in Lelystad-Haven. Ook voor de Provincie Flevoland, het Waterschap Zuiderzeeland en gemeente Zeewolde hebben de leerlingen oplossingen voor vraagstukken bedacht.
 
Structurele samenwerking
Een selectie van leerlingen presenteerde op deze symposia hun adviezen aan de opdrachtgevers, programmapartners en overige geïnteresseerden. De opdrachtgevers konden hierop reageren en een speciaal samengesteld team van experts hield de ideeën van de leerlingen nog eens extra tegen het licht. De adviezen van de leerlingen vormen de basis van een meer structurele samenwerking en het delen van kennis in Flevoland op dit thema.
 
Ideeën overhandigd
Gedeputeerde Arie Stuivenberg opende de bijeenkomst op 29 juni en de Lelystadse wethouder van onderwijs Elly van Wageningen opende de bijeenkomst op 6 juli in Lelystad officieel. De ideeën van alle leerlingen die hebben deelgenomen, werden tot slot officieel aan hen overhandigd.
 
Scholier zoekt Waarde
Beide symposia zijn georganiseerd door IVN Flevoland, als onderdeel van een langlopend duurzaamheidsproject Scholier zoekt Waarde, in opdracht van het Kennisprogramma DuurzaamDoor. In dit project gaan scholieren, overheden en ondernemers samen aan de slag om een circulaire samenleving dichterbij te brengen.