Normal_csm_meisje_bloemenveld_af146cf9b4

Gaat uw kind na de zomervakantie voor het eerst naar het voortgezet onderwijs? Een nieuwe school betekent meestal ook een nieuwe en vaak langere route naar school. Veel ouders oefenen met hun kind de nieuwe school-thuisroute. Een uitstekend idee!

Wij geven u graag nog de volgende tips mee:
 
  • Stippel samen met uw kind de meest veilige route uit vanaf uw huis naar de nieuwe school en terug. Fiets deze route een paar keer samen met uw kind.
  • Geef tijdens de fietsrit heldere aanwijzingen en wijs op mogelijke gevaren.
  • Oefen zoveel mogelijk de verkeerssituaties die uw kind lastig vindt. Laat uw kind zelf vertellen wat de veiligste manier is om een moeilijk punt over te steken.
  • Leer uw kind dat het uit de ‘dode hoek’ moet blijven van vrachtwagens, bussen en bestelbusjes. Gebruik hierbij de vuistregels: ‘blijf er ruim en rechts achter’ en ‘houd meer dan drie meter afstand’.
  • Ook als uw kind met het openbaar vervoer naar school gaat is het aan te raden een keer samen het traject te rijden. Bespreek meteen wat uw kind moet doen als tram of bus onverhoopt niet rijdt of te laat is.
 
Ook belangrijk: een veilige fiets!
Om veilig de weg op te gaan, is het belangrijk de fiets regelmatig te controleren op goed werkende remmen, verlichting, een stevige bagagedrager, goede snelbinders en een degelijk slot. Een complete fietscontrolelijst vindt u op www.verkeerseducatiepunt.nl/checklist-veilige-fiets/.
 
Laat je telefoon in je zak!
Smartphonegebruik op de fiets komt in grote mate voor. Zo blijkt dat driekwart van de Nederlandse jongeren de smartphone tijdens het fietsen gebruikt en dat leidt tot een hoger ongevalsrisico. Veel ongelukken ontstaan doordat het verkeer niet meer wordt gezien of gehoord. Het advies is dan ook om op de fiets geen muziek te luisteren en de smartphone niet te gebruiken! 
 
Kinderen die op deze manier begeleid worden, gaan goed voorbereid, veiliger en zelfstandig op weg. De gemeenten helpen ook mee. In augustus/september zijn er weer veel schoolkinderen op de weg na een rustige zomervakantie. Weggebruikers worden hierop gewezen met borden en spandoeken langs de weg van de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’.