Normal_kind_bedenkelijk_zorgen__screenshot_

Wethouder Elly van Wageningen van de gemeente Lelystad wil dat er niet pas ingegrepen wordt als een kind vastloopt, maar moet er juist gezorgd worden dat een kind niet vastloopt. Dat is de manier waarop lokale jeugdzorg georganiseerd moet worden. De wethouder hoopt hier met de nota 'versterken pedagogische basis' vervolgstappen in te kunnen zetten. Ook moet zorg op en via scholen laagdrempelig te bereiken zijn. Dat meldt de Flevopost.

De gemeente Lelystad bezuinigt op de jeugdzorg, maar dat moet er niet toe leiden dat de kwaliteit verslechterd. “Het beleid is er op gericht te voorkomen dat kinderen zware zorg nodig hebben door vooral preventie”, zegt Van Wageningen. Wanneer een kind zware zorg nodig heeft is er vaak al te veel gebeurd in het leven van dat kind. De wethouder pleit daarom voor preventie. In de nota wordt iedereen die bij de opvoeding is betrokken aangesproken. Daaronder vallen ook opa's, oma's, wijkbewoners, scholen en de ouders. “We willen de pedagogische gemeenschap rond het kind versterken, de samenwerking met het onderwijs versterken en het gezin en de sociale omgeving versterken.”

Er staan nog geen concrete projecten in de nota, maar daar moet het wel in uitmonden. Zo geeft de wethouder een echtscheidingsproject waarbij kinderen niet de dupe worden als voorbeeld. Signalering is volgens haar een belangrijk onderdeel in het proces. Uiteindelijk moet het ertoe leiden dat het kind gelukkiger wordt en de kans krijgt om zich te ontwikkelen, aan de andere kant kan het resulteren in minder inzet van de jeugdzorg. Maar de eerste doelstelling is voor de wethouder het belangrijkst, elk kind verdient de zorg die het nodig heeft.

© Nationale Onderwijsgids