Normal_csm_jeugd_leerplicht_b9bc33c5e3

In gemeente Waterland staan 12 scholen met in totaal 1845 leerlingen, woonachtig binnen en buiten de gemeentegrenzen van Waterland. Bij zaken als schoolverzuim, leerproblemen of voortijdige schoolverlaters werken scholen, zorginstanties en de gemeente nauw samen.

Uit het jaarverslag leerplicht – opgesteld door de leerplichtambtenaren van de gemeente Waterland – blijkt dat het investeren in korte lijnen tussen alle betrokken partijen zijn vruchten afwerpt.
 
Schoolverzuim
Scholen zijn verplicht alle soorten schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Dit jaar is het aantal verzuimmeldingen net als vorig jaar gedaald. Scholen hebben hun verzuimbeleid aangescherpt en pakken verzuim in een eerder stadium aan, voor het escaleert.
 
Wethouder Gabriëlle Bekhuis: “We zijn vooral heel blij met het preventief verzuimspreekuur op het Bernard Nieuwentijt College. We hebben hele korte lijnen met elkaar. Daardoor kunnen we snel met de jongere, ouders, school, maar ook met de zorg verbindingen leggen. We waarderen de samenwerking zeer en gaan er zeker in het volgend schooljaar mee door.”
 
Samenwerking
De leerplichtambtenaren krijgen te maken met allerlei jongeren die om wat voor reden dan ook niet naar school gaan. Wethouder Gabriëlle Bekhuis: “Sommige jongeren merken halverwege het jaar dat ze de verkeerde opleiding hebben gekozen, een andere jongere heeft psychische problemen. Dat vraagt om maatwerk, iedere jongere is anders. De leerplichtambtenaren doen hun werk dan ook niet alleen. Ze hebben nauwe contacten met scholen in de regio, de Samenwerkingsverbanden voor de zorg op school en met het kernteam jeugd van de gemeente Waterland.”
 
Voortijdig schoolverlaters
In Waterland ligt het aantal voortijdige schoolverlaters onder het landelijk gemiddelde. Wethouder Gabriëlle Bekhuis: “Het afgelopen jaar waren er 23 voortijdige schoolverlaters. Al deze jongeren zijn bekend bij de gemeente. Voor jongeren vanaf 18 jaar werken we samen met het Regionaal Meld- en Coördinatiecentrum in Purmerend".
 
"Gezamenlijk proberen wij voor alle jongeren een geschikte plek te vinden. Bij voorkeur op school en anders begeleiden we ze richting werk. Toevallig zijn de leerplichtambtenaren ook werkzaam als consulent re-integratie. De lijnen zijn dus ook hier kort!”
 
Schoolmaatschappelijk werk
Het schoolmaatschappelijk werk komt in beeld als er vragen van ouders, leerlingen en leerkrachten zijn die niet direct met leerproblemen te maken hebben. De schoolmaatschappelijk werker komt op school of bij de leerling thuis. Dit werkt al een aantal jaar naar tevredenheid en heeft het college doen besluiten het aantal uur en de mogelijkheden van de schoolmaatschappelijk werkers verder uit te breiden.