Normal_onderwijs-leraar-jongeren

De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet voor alle leerplichtige inwoners, ongeacht of zij een school binnen of buiten de gemeentegrenzen bezoeken. De Leerplichtwet gaat in op de eerste schooldag na de vijfde verjaardag en eindigt aan het eind van het schooljaar waarin de jongere zestien jaar wordt. Heeft de jongere dan nog geen startkwalificatie, dan start de kwalificatieplicht.

Verantwoording
In het jaarverslag 'Leerplicht en de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC)' legt het college van Lelystad verantwoording af aan de gemeenteraad over de handhaving van de leerplicht in de stad en het voorkomen en bestrijden van het voortijdig schoolverlaten.
 
Aantal voortijdig schoolverlaters flink gedaald
Het afgelopen schooljaar is het aantal jongeren dat zonder startkwalificatie de school heeft verlaten aanzienlijk gedaald ten opzichte van het voorgaande schooljaar. In 2013-2014 ging het om 221 voortijdig schoolverlaters, in 2014-2015 verlieten 167 jongeren de school voortijdig. Daarvan kwam het overgrote merendeel (135 jongeren) van het MBO.
 
Aanpak verzuim
Om te voorkomen dat jongeren voortijdig de school verlaten, zet gemeente Lelystad onder meer fors in op de aanpak van verzuim. Spijbelen is immers vaak een belangrijke voorbode van voortijdig schoolverlaten. In het schooljaar 2014-2015 kende Lelystad meer verzuimmeldingen dan het schooljaar daarvoor. Deze groei wordt voor een deel verklaard door een betere registratie van scholen. De meeste verzuimmeldingen worden afgedaan met een waarschuwing of een gesprek, bij een aantal van deze verzuimmeldingen is er proces verbaal opgemaakt.