Station Groningen net iets mooier gemaakt door drie jonge kunstenaars

Vanaf gistermiddag, dinsdag 17 mei 2022, worden de reizigers op station Groningen verrast door drie nieuwe kunstwerken. De kunstwerken zijn gemaakt door Amerah Alabdulrahman uit Koeweit, Leonie Deddens uit Duitsland en Denise Bozcuk uit Turkije, allen studenten aan academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen). Dat meldt de NS. 

De studenten ontwierpen in opdracht van project Groningen Spoorzone een kunstwerk met als doel om het station in verbouwing aantrekkelijker te maken. De kunstwerken zijn gemaakt met beelden uit de Groninger Archieven om de verbinding te leggen tussen heden en verleden.

Het eerste kunstwerk is van Amerah (26 jaar) uit Koeweit. Zij zegt over de opdracht: “Het is spannend om mijn werk en dat van medestudenten op het station te zien, vooral omdat het in de open lucht is op zo’n plek als het station waar mensen continu in beweging zijn en zich verplaatsen.”

Leonie (24 jaar) uit Duitsland zegt over de expositie: “Het is leuk om te bedenken dat het Groninger Hoofdstation een paar jaar geleden het eerste was dat ik van Groningen zag. Nu woon ik hier een tijdje en zie ik straks een ontwerp dat ik op dezelfde plek heb gemaakt.”

Eerbetoon 

Denise (20 jaar) uit Turkije koos de mensen die aan het werk zijn in de spoorzone als inspiratiebron: “Het licht en de beweging op de rails vertegenwoordigen het verstrijken van de tijd, terwijl de arbeider een symbool is van kracht en volharding. Mijn werk is een eerbetoon aan de mensen die de transformatie mogelijk maken.”

Verbouwing 

Station Groningen wordt verbouwd met als doel een ruime, levendige ontmoetingsplek te creëren waar reizen nog makkelijker wordt en waar het voor bezoekers aangenaam vertoeven is. Voor reizigers betekent dit dat zij tijdens de verbouwing een station treffen waar bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Op veel plekken staan hekken en houten panelen. Om de reizigers een aangenamere ervaring op het station te geven, hebben studenten van de kunstacademie op uitnodiging van Groningen Spoorzone (provincie, gemeente, ProRail en NS) en de Groninger Archieven, kunstwerken gemaakt waarmee de panelen aangekleed worden.

Houten panelen 

Michael Hermse, collectiebeheerder beeld bij Groninger Archieven en regelmatige passant op het station, kwam in 2020 met het idee de houten panelen door studenten te laten verfraaien met beelden uit het archief. De samenwerkende partijen waren meteen enthousiast en een eerste groep tweedejaars studenten Grafische Vormgeving van Academie Minerva ging aan de slag. De opdracht: maak een ontwerp dat de historie van het station en de huidige tijd met elkaar verbindt. De uitdaging: het moet goed overkomen op een groot paneel. Als basismateriaal werden de studenten voorzien van oude beelden van het station, afkomstig van de Groninger Archieven.

Samenwerking voor de komende jaren 

Opdrachtgever Groningen Spoorzone heeft met Groninger Archieven en Minerva afgesproken de samenwerking de komende jaren voort te zetten. Zo krijgen nieuwe studenten tijdens de verbouwing elk jaar de kans hun ontwerp te tonen aan het reizend publiek en zo bij te dragen aan een positieve beleving van het station. De kunstwerken die 17 mei werden geplaatst maken deel uit van de tweede editie, waarbij de historische beelden van rond 1980 zijn. Tijdens de eerste editie in 2021, gebaseerd op foto’s van rond 1900, was het drieluik ‘Groeten uit Groningen’ van Erja Veldhuis te zien.

Door: Nationale Onderwijsgids