De oorspronkelijke ambitie die in het jaar 2000 door de gemeente Lelystad en Hogeschool Windesheim Flevoland is vastgelegd om het hoger onderwijs naar Lelystad te halen, is tot op heden niet gerealiseerd. De redenen hiervoor zijn door beide partijen onderzocht en besproken en aanleiding om de ambitie voor de ontwikkeling van een zelfstandige lesplaats in Lelystad voorlopig uit te stellen. Tussen beide partijen zijn nieuwe meerjarenafspraken gemaakt.
Lokaal en regionaal belang
Lelystad heeft belang bij een aanbod van hoger onderwijs. Het maakt de doorlopende leerlijnen tussen Mbo en Hbo beter mogelijk en het biedt kansen voor samenwerking en innovatie tussen hogeschool en bedrijfsleven. Zo doen lectoraten toegepast onderzoek en lopen er diverse comakerships bij Lelystadse bedrijven. Beiden leveren een bijdrage aan de ontwikkeling en innovatie van de regio. Gebleken is echter dat Lelystad een te kleine groep potentiële studenten heeft om het hoger onderwijs in Lelystad succesvol en exploitabel aan te bieden. In 2012 is tussen Windesheim en de gemeente Lelystad afgesproken dat wanneer de lesplaats Lelystad niet tot ontwikkeling zou komen, Lelystad mogelijk een deel van haar investering terug zou kunnen krijgen van de andere financiers. Echter het lokale en regionale belang van een hogeschool vlakbij Lelystad, waarbij Lelystad als medefinancier invloed kan uitoefenen op de ontwikkeling, maakt dat de partijen overeengekomen zijn dat dit bedrag niet wordt geclaimd.
Hogeschool nabij
Met het convenant Hoger Onderwijs uit 2007 hebben rijk, provincie, gemeente Almere en gemeente Lelystad met drie hogescholen afspraken gemaakt om hoger onderwijs in Flevoland tot ontwikkeling te brengen. Uit deze afspraken is de Hogeschool Windesheim Flevoland ontstaan. De opleidingen van Hogeschool Windesheim Flevoland worden vanuit Almere aangeboden. De betekenis van een nabije hogeschool, die sterk gericht is op de regio en het regionale onderwijsveld, is voor Lelystad groot. Windesheim vervult daarin ook een belangrijke rol voor Lelystad. Windesheim draagt met haar lectoren voor Lelystad bij aan de Lokaal Educatieve Agenda (LEA); is betrokken bij de nieuwe ontwikkeling van clusters en onderwijsconcepten binnen het voortgezet onderwijs in Lelystad; is betrokken bij het basisonderwijs en zoekt de samenwerking met het Mbo. Zo is er voorlichting en voorbereiding voor scholieren op het voortgezet onderwijs en het Mbo, ter voorbereiding op studeren aan het Hbo. Deze betrokkenheid verhoogt de slaagkansen van Lelystadse leerlingen in het Hbo. Voldoende studenten en een beter studierendement van studenten uit de regio is van belang voor het voortbestaan van een Hbo-instelling. Bovendien verhoogt het gelijktijdig de kwaliteit van het voortgezet onderwijs en het Mbo in de stad.
Partner in de regio
De provincie Flevoland, de gemeente Almere en de gemeente Lelystad hebben in 2010 middelen in een fonds gestort om de helft van de aanloopkosten van een nieuwe hogeschool in Flevoland mogelijk te maken. Dat was een voorwaarde van het Rijk. De Hogeschool Windesheim Flevoland (HWF) is snel tot ontwikkeling gekomen en heeft zich tot een gewaardeerde partner in de regio ontwikkeld, die een belangrijke bijdrage levert aan de versterking van de onderwijsinfrastructuur en de innovatiekracht van de regio.