Normal_onderwijs-technologie-300x200

Mbo’s, hogescholen en universiteiten kennen een aantal specifieke uitdagingen op IT-gebied. Verschillende typen gebruikers verwachten andere faciliteiten en vergen een andere security aanpak. Denk aan studenten met een eigen device, docenten die op verschillende plekken werken en kantoormedewerkers met een vastere plek. Hoe richt een onderwijsinstelling zijn IT-infrastructuur zo in dat iedere gebruiker optimaal wordt ondersteund en beveiligd met een moderne werkplek? Op 19 september aanstaande kun jij de kennissessie ‘De moderne educatie werkplek’ bijwonen waar Microsoft, Wortell en Veeam je alles over de moderne werkplek vertellen.
 

Bijna elk aspect van de maatschappij verandert ingrijpend door digitalisering. Het onderwijs is daar een uitzondering op. Satya Nadella, de CEO van Microsoft, gooide het roer om en maakte van educatie een belangrijke pijler. Daarom zien we steeds meer onderwijselementen terug in alle Microsoft-tools, vertelt educatiespecialist Marc Haas tijdens het seminar 'De moderne educatie werkplek'.

De digitale transformatie is overal gaande. Studenten bellen veel minder, ze appen met elkaar persoonlijk of in groepen. De snelheid en laagdrempeligheid van alleen al communicatie is in de laatste 10 jaar enorm toegenomen. We sturen tegenwoordig een sollicitatiemail met verwijzing naar ons Linkedin-profiel of zelfs een sollicitatievideo in plaats van een traditionele brief. Een paar jaar geleden lazen we de krant, keken we het journaal en bezochten we de bibliotheek voor informatie. Tegenwoordig vinden we alles terug op het internet.
 

Educatie wordt digitaal maatwerk

 
Ook het onderwijs verandert ingrijpend. 21ste-eeuwse vaardigheden, adaptief leren en digitalisering van lesmethoden worden meer en meer gevraagd. Een van de belangrijke ontwikkelingen is digitaal onderwijs op maat. Datagedreven studiemateriaal kan ervoor zorgen dat studenten gepersonaliseerde stof krijgen voorgeschoteld. Dat kan zijn op niveau, maar ook qua toegankelijkheid.
 

Via gaming slimmer worden

 
Een ander onderdeel van moderne educatie is gamification: educatie in spelvorm. Hiermee blijven deelnemers gemotiveerder dankzij het bereiken van tussentijdse doelen. Het is laagdrempeliger en leuker dan rijtjes en sommen uit boeken. In games kan worden samengewerkt. Games maken op een leuke manier duidelijk dat falen niet erg is, maar dat er nog geschaafd moet worden aan kennis of vaardigheden. Toetsen kunnen worden geautomatiseerd zonder cijfers te geven, je meet de voortgang in levels. Dat klinkt leuk, maar hoe doe je dat?
 
Wil je nog meer weten over IT-trends binnen het onderwijs, het groeiende palet aan tools waarmee lesgeven leuker wordt en hoe je deze kunt toepassen? Kom dan naar de tweede editie van 'De moderne educatie werkplek' seminar op  19 september 2018.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids