Normal_20160702basisschool_de_poolster8867fotostudiowierd

Afgelopen week heeft de Inspectie van het Onderwijs OBS de Poolster bezocht om de kwaliteit van het onderwijs te beoordelen. De school had eerder een aangepast toezicht door een zwakke beoordeling en heeft met het team hard gewerkt aan de ontwikkeling van de school. Na het bezoek concludeert de inspectie dat zij voldoende vertrouwen heeft in de kwaliteitsverbetering van de school. De school krijgt daarom een basisarrangement. Daarnaast heeft de inspectie ook een oriënterend bezoek gebracht aan de 5 Taalklassen van de Poolster. Met de komst van de nieuwkomers in Lelystad, is er nog veel in ontwikkeling. De inspecteur geeft haar complimenten voor de basis die er nu staat en zal in 2017 terugkomen voor een formeel kwaliteitsonderzoek van de Taalklas.

Vrijdag 1 juli bracht burgemeester Horselenberg een bezoek aan de Poolster om samen met de kinderen het gehele team van OBS De Poolster in het zonnetje te zetten. “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen naar school kunnen gaan en onderwijs kunnen volgen.Met de komst van de twee noodopvanglocaties in Lelystad heeft iedereen de schouders eronder gezet om het mogelijk te maken dat de kinderen uit de noodopvang naar school gaan. Met als resultaat dat binnen enkele weken alle kinderen naar school gingen. Mijn complimenten daarvoor!” aldus de burgemeester.
 
Verbeterpunten
De inspecteur geeft het regulier onderwijs van OBS De Poolster weer een basisarrangement en geeft hierbij wel aan dat de school zich moet blijven doorontwikkelen. Het analyseren van de ontwikkeling van de leerlingen en het afstemmen van de instructie op die ontwikkeling, zijn aandachtspunten.
 
Van Taalklas naar Taalschool
Op verzoek van het bestuur heeft de inspectie naast de beoordeling van het regulier onderwijs ook een oriënterend onderzoek gedaan naar de Taalklas. De inspectie geeft haar complimenten over de opzet van de Taalklas en geeft aan dat het team op de goede weg is. De kinderen geven het signaal af dat de Taalklas een fijne plek is om elke dag naar toe te gaan. Er is nog veel in ontwikkeling dus het is voor de inspecteur niet reëel om op dit moment een ‘echt’ oordeel te geven. Een formeel kwaliteitsonderzoek volgt in 2017.   
 
Wat is een Taalklas?
Kinderen die korter dan een jaar in Nederland zijn spreken meestal onvoldoende Nederlands om mee te kunnen draaien op een reguliere basisschool. Stichting SchOOL heeft het initiatief genomen om deze ‘nieuwkomers’ in de groepen 3 tot en met 8 van de basisschool extra te ondersteunen in de vorm van een Taalklas. Met een intensief programma en in kleine groepen met een veilige en gestructureerde leeromgeving is er individuele aandacht voor de Nederlandse taal in al haar facetten. Door de komst van de 2 tijdelijke opvanglocaties van vluchtelingen in Lelystad is er voor deze kinderen een aparte Taalklas gestart.