De komst van een Islamitische basisschool in Westland is een stap dichterbij. Gisteren maakte de gemeente Westland bekend dat de aanvraag van de Islamitische Stichting voor Onderwijs en Opvoeding Yunus Emre voldoet aan de eisen. Yunus Emre gaf in januari van dit jaar aan in 2017 ook in Westland Islamitisch basisonderwijs te willen bieden.
Initiatiefnemers voor een te stichten school moeten ervoor zorgen dat hun voorstel voldoet aan een aantal voorwaarden om in het Plan van scholen opgenomen te kunnen worden. Het gaat dan om zaken als een prognose van het aantal leerlingen; een aanduiding van de plaats waar de school kan komen en of de school voldoet aan de stichtingsnorm van 257 leerlingen. Yunus Emre heeft onderbouwd dat voor een islamitische school in Naaldwijk belangstelling zou zijn van 507 leerlingen. De gemeente benadrukt dat een discussie over de wenselijkheid geen deel uitmaakt van de toetsing: "gemeente en raad hebben de taak te toetsen op de Wet op het primair onderwijs".
De conclusie van de toetsing is aan de raad medegedeeld. Na bekrachtiging door de raad ontvangt het schoolbestuur van Yunus Emre een beschikking. Daarna stuurt de gemeente het vastgestelde Plan van scholen binnen twee weken ter goedkeuring aan de minister van Onderwijs. De minister maakt voor 1 januari 2017 een eigenstandige afweging. Tegen zijn besluit kunnen zowel gemeente als schoolbestuur in beroep bij de Raad van State.
Segregatie
Als het aan GemeenteBelang Westland en LPF Westland ligt, komt het niet zo ver. GBW verzet zich tegen de komst. Volgens deze fractie moet de discussie over de eventuele wenselijkheid wel gevoerd worden. GBW is van mening dat een Islamitische school de integratie tegenwerkt en juist segregatie bevordert. De stichting van een islamitische school zou volgens de fractie een 'totaal verkeerd signaal' zijn. Ook vreest de fractie dat de trek van leerlingen naar de nieuwe school betekent dat andere onder de bestaansnorm komen "en dat zou juist na alle investeringen in de voorbije periode buitengewoon zonde en jammer zijn".
Dave van der Meer, fractievoorzitter van LPF Westland is verbolgen over de ontwikkelingen. "Wat LPF Westland betreft gaat dit 'feest' van segregatie niet door", twittert hij. Ook de wijze waarop de gemeente het bericht naar buiten bracht is volgens de fractie niet juist. "College heeft dit vakkundig verstopt..." twitterde hij, om daarna op te merken dat de "Raad van gemeente Westland weer later geïnformeerd is dan de pers".