Normal_basisschool_kinderen

De gemiddelde afstand die mensen moeten afleggen naar een basisschool wordt steeds groter. De komt omdat er steeds meer basisvoorzieningen uit kleine dorpen en buurten verdwijnen. In één op de zes buurten en kernen is de gemiddelde afstand van inwoners tot basisschool, huisarts, supermarkt en brandweerkazerne toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Buurtfacts, meldt RTL Nieuws. 

De gemiddelde afstand tot deze voorzieningen is in Nederland een kilometer of minder, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Vooral op het platteland is het verlies aan voorzieningen te merken, waar de basisvoorzieningen niet meer op loopafstand beschikbaar zijn.

Buurtfacts onderzocht per buurt de gemiddelde afstand naar 31 voorzieningen. De binnenstad van Groningen heeft de meeste voorzieningen in de buurt. De meest afgelegen buurten liggen in uitgestrekte poldergebieden tussen Zeewolde, Almere en Lelystad. Volgens onderzoeker Jan Dirk Gardenier zijn de gevolgen van het verdwijnen van de voorzieningen te overzien. “Een jaar na het verdwijnen van een voorziening zagen we dat mensen die al niet meer misten. Sterker nog: mensen uit dorpen waar geen voorzieningen aanwezig waren, voelden zich gelukkiger dan die uit dorpen waar ze nog wel waren”, aldus Gardenier.

© Nationale Onderwijsgids