Logo_zwerfafvalproject_schoolkinderen-9199__fotostudiowierd

Wethouder Elly van Wageningen van onderwijs en afvalbeleid heeft een les voor schoolkinderen uit groep 5 en 6 over afvalscheiding en zwerfafval bijgewoond. Dat deed zij in de Duurzaamheidswinkel, waar het praktijkdeel van de les – die deze keer werd gegeven aan groep 6 van De Albatros - plaatsvond. De les is een samenwerking tussen gemeente Lelystad, Waterschap Zuiderzeeland en de Duurzaamheidswinkel en heeft tot doel kinderen bewust te maken van een schone leefomgeving en hen te leren om afval op de juiste wijze te scheiden. In de lessen wordt ook uitgelegd wat het doel is van afvalscheiding en dat het meehelpt bij het zorgen voor een duurzame samenleving. Deelname aan deze les is een vrijwilliger keuze van de basisscholen. De komende maanden worden de lessen nog gegeven aan verschillende schoolklassen.

Recycling
De lessen duren een dag, waarbij er eerst met de kinderen wordt gesproken over zwerfafval en de gevolgen voor de natuur. Daarna gaan de kinderen naar buiten om zwerfafval rond de school te ruimen. De groep die het meeste zwerfafval verzamelt wint een medaille van gerycled plastic. Met het verzamelde afval gaan de kinderen vervolgens naar de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein en daar spelen zij het recycleproces na. Aan het eind van de les neemt elk kind zijn of haar naam in gerecycled plastic (uit de 3D-printer) mee naar huis.

Aandacht voor duurzaamheid
Wethouder Elly van Wageningen deed mee aan de les in de Duurzaamheidswinkel. Zij was onder de indruk van wat de kinderen hebben geleerd: “Het is goed om al jong – en via het onderwijs – in aanraking te komen met het belang van goed afval scheiden. Voor de toekomst van de kinderen is dit van heel groot belang. Aandacht voor duurzaamheid is op dit moment erg urgent, omdat we juist nu nog iets met zijn allen kunnen doen om ervoor te zorgen dat de aarde voor de toekomst leefbaar blijft. Afvalscheiding helpt daarbij. Als we bijvoorbeeld al het GFT (inclusief keukenafval) in de groene container gooien, dan kunnen we daaruit groene energie maken en ook compost. We maken dus energie van afval. We hoeven dit afval dan niet bij het restafval te verbranden, wat juist energie kost. Ook het plastic gescheiden inzamelen levert veel op omdat plastic verwerkt en opnieuw gebruikt kan worden. Sinds afgelopen zomer mogen drankkartons ook bij het plastic ingezameld worden. Als kinderen dit al jong leren, kunnen ze het thuis aan hun ouders vertellen en hopelijk gaat een heel gezin dan inzien dat het scheiden van afval bijdraagt aan een schonere toekomst voor de kinderen.”